Joulua ja sen odotusta

Raijan rapinat Singaporesta

Suomessa ja Pohjoismaissa joulu on ollut valtiokirkkotaustansa vuoksi vahvasti sidoksissa kristilliseen perinteeseen, vaikkakin kaupallistuminen ja maallistuminen ovat joulun todellisuutta nyt vuonna 2020. Ensimmäiset ideat ja virikkeet tähän joulublogiin poimin lokakuisesta Singaporesta, jossa jo tuolloin ryhdyttiin valmistautumaan yhteen vuoden suurimmista juhlista.

Lokakuun puolivälissä Orchard Roadille, Singaporen pääostoskadulle, ilmestyi kadun yli meneviä sähköjohtoja ja kadun varren puihin ripustettiin valkoisia ja kullanvärisiä punottuja palloja. Tuolloin päätin valokuvata jouluun liittyviä asioita, jotta saisin paremman käsityksen joulun valmisteluista sademetsävyöhykkeellä. Nyt kuvia selatessani huomaan, että kauppakeskukset täyttyivät jo lokakuussa erikokoisista ja värisistä joulupalloista ja -köynnöksistä. Siirtymistä jouluiseen mielentilaan edesauttoi joulumusiikki, mikä tuntui tutulta ja turvalliselta, vaikkakin turhan varhaiselta tulossa olevaan jouluun nähden.

Marraskuun alussa kauppakadun koristeisiin sytytettiin valot. Kymmenet tuhannet sinisen, punaisen ja hopean värit loistivat illan pimetessä. Samaan aikaan kauppojen edustoille ja sisätiloihin ilmestyivät erikokoiset, sähkökynttilöin ja muovikoristein koristellut muovikuuset, jotka pääsääntöisesti ovat olleet vihreitä, mutta myös punaisia, valkoisia ja kullanvärisiä on löytynyt. Yhtäkään aitoa kuusta en ole vielä nähnyt, mutta onhan jouluun vielä hetki aika.

 

Singaporessa unelmoidaan valkoisesta joulusta. Kauppojen ikkunoihin on liimattu kauniita, lumisia, jouluisia maisemia. Monen singaporelaisen onkin tapana matkustaa jouluksi pois kaupunkivaltiosta, paikkaan, jossa voi kokea valkean joulun. Tänä vuonna COVID-19 estää matkustamisen, eivätkä unelmat toteudu. Singaporelaiset joutuvat hakemaan lohtua näyteikkunoiden kauniista maisemista, joiden edustalla perheet voivat kuvata itseään ja lentää ajatuksen siivin hetkeksi vaikkapa joulupukinmaahan.

Joulukoristemyynti alkoi toden teolla marraskuussa. Yllätyksekseni löysin japanilaisesta tavaratalosta myös aitoja Made in Finland joulukoristeita. Markkinoita toki hallitsevat kiinalaiset muoviset, kimaltavat koristeet, joissa lumen värimaailma on aina valkoisesta mustaan.

Puisia, kankaisia ja paperisia joulukoristeita on todella vähän, mutta onneksi myös Singaporessa on askartelukauppoja. Niistä voi löytää ei-muovisia materiaaleja, esimerkiksi jouluisia kankaita ja kaikkea mahdollista jouluun liittyvää. Askartelukaupoissa näyttävät viihtyvän kaikenikäiset. Löysin jouluista kangasta ostaessani myös käpyjä, joista tein oven ulkopuolelle vaatimattoman, pohjoismaiseen tyyliin sopiva köynnöksen ilahduttamaan sisääntulijaa.

Jouluseimet tai -enkelit eivät juuri ole myytävien tuotteiden joukossa, mikä on ymmärrettävää singaporelaisen ei-uskonnollisen joulutradition vuoksi. Mielenkiintoista on se, että joulu näyttää olevan kaikkien yhteinen juttu, eikä se ole sidoksissa mihinkään tiettyyn uskontoon. Joulua ei vietetäkään täällä kolmipäiväisenä kuten Suomessa, vaan joulun on yhden tai kahden päivän mittainen. Riippuen tietenkin yksilön tai perheen varallisuudesta.

 

Nyt joulukuussa singaporelaiset keskittyvät jouluostosten tekemiseen, mikä näkyy ihmisvirtoina ja ruuhkina kauppojen ulkopuolella olevilla kaduilla. COVID-19 vuoksi kauppojen asiakasmääriä rajoitetaan. Sisään mentäessä on kirjauduttava kauppaan QR-koodilla ja jokaiselta sisälle pyrkivältä mitataan luonnollisesti myös lämpö. Kaupasta lähtiessä kirjaudutaan vastaavasti ulos. Helpottavaa on, että siinä tilanteessa ei enää mitata lämpöä.

Yksi joulun kaupallisuutta ruokkiva tekijä on se, että täällä työnantajalla on tapana maksaa joulukuussa työntekijöille yhden kuukauden lisäpalkka ikään kuin joululahjana. Tänä vuonna moni yritys ja julkisen sektorin työnantajat ovat halunneet pienentää tai jättää jopa maksamatta perinteisen joulubonuksen vedoten vaikeaan taloustilanteeseen.

Toinen leimaava piirre Singaporen joululle on se, että täällä moni kerää joulun yhteyteen lomapäiviä matkustaakseen pois kaupunkivaltiosta viikoksi tai kahdeksi, tai ainakin mennäkseen joulun viettoon Sentosan lomasaarelle. Tämäkin on nyt muutoksessa, koska matkustaminen on nyt mahdotonta. Niinpä singaporelaiset haluaisivat myydä lomiaan takaisin työnantajalleen. Yleinen trendi näyttää kuitenkin olevan, etteivät työnantajat ole valmiita takaisin ostoihin. Tämä näyttää koskevan sekä valtion, että yksityisen sektorin työnantajia.

 

Postiliikenne Singaporesta Eurooppaan on vilkasta ainakin oman havainnointini perusteella. Marraskuun aikana kävin kolme kertaa postikonttorissa ja jokainen vierailu otti varsin paljon aikaa. Postin virkailijat rajoittivat konttoriin sisääntulijat 6 henkilöön, jolloin ulkopuolelle syntyi joka kerta jonoja. Palvelu oli toki ystävällistä, mutta ennen lähetystä vaadittiin monen eri lapun täyttämistä käsin. Postin kulkuun, eli kolmen villasukkapaketin perille menoon, tuli varata 3-4 viikkoa.

 

Olen aiemminkin viettänyt joulua Suomen ulkopuolella, mutta pelkäänpä, että tämä tuleva joulu on minulle ja meille kaikille niin Suomessa kuin Singaporessa täysin erilainen kuin yksikään aiempi joulu. Suomessa minulle jouluun valmistautumiseen ovat kuuluneet adventti- ja itsenäisyyspäivänkynttilöiden polttaminen, joulukonsertit, teatteri ja tietenkin pimeässä, kylmässä marras- joulukuun illassa ulkolyhtyjen sytyttäminen ja niiden tuottamasta valosta nauttiminen. Ne ovat tuoneet jouluntuntua myös muille kuin vain omalle perheelle.

Tietenkin jouluun laskeutumiseen ovat liittyneet ystävät ja rakkaat ihmiset. Myös joululaulujen yhdessä laulaminen ja jouluisen musiikin kuunteleminen ovat osa joulun odotusta. Muutaman kirjan hankkiminen joululukemiseksi on sekin osa valmistautumista. Ensimmäinen kirja on jo odottamassa eli Barack Obaman ”A promised land”, joka tuli myyntiin marraskuun lopussa.

Vahva joulutraditio meille suomalaisille on Turun joulurauhan julistaminen. Se yhdistää eri sukupolvet ja maamme historian. Julistuksen kokee eri ikäisenä eri tavalla: lapsena tietää, että joulupukin tuloon on vielä pitkä aika ja aikuisena, että tästä joulun vietto voi alkaa. Joulurauhan julistus on kokenut eri muotoja Suomen historian aikana, kuten nyt tulevana jouluna. Siitä huolimatta se kantaa meidät yli tämänkin poikkeuksellisen ajanjakson.

 

Haluan vielä antaa vinkin, joka pätee viettipä joulua sitten missä tahansa. Maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi ennen joulua. Tärkeintä on, että laskeudumme jouluun hyvällä mielellä läheistemme kanssa ja heille omistautuen.

Ehdimme hyvin rakentaa uutta parempaa maailmaa ensi vuonnakin.

Onnellista ja turvallista joulua ja uutta vuotta 2021!

 

Seuraavassa blogissa tarkastelussa on jatkuva/elinikäinen oppiminen sekä Singaporen että Suomen koulutuspolitiikan näkökulmasta.

Raija Meriläinen

Raija Meriläinen

Helsingin seudun kesäyliopiston sapattivapaata Singaporessa viettävä rehtori, joka kirjoittaa blogiin kuulumisia ajankohtaisista aiheista Suomessa ja maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *