Korona muuttaa maailmaa ja Suomea

Raijan rapinat

Aurinko paistaa kohti suoraan ylhäältä ja ulkona on 32 astetta lämmintä. Paikallinen Tv ja sanomalehti on täynnä uutisia pelottavasta COVID-19 viruksesta ja toimintaohjeita, miten sitä vastaan tulee suojautua sekä mitä tulee tehdä, jos epäilee saaneensa tartunnan. Uutisten sävy on silti asiallinen ja rauhoittava, vaikka käynnissä on sota näkymätöntä vihollista vastaan. Hämmästyttävää kyllä, metrot ja bussit ovat täpösen täynnä ihmisiä, kuten kauppakeskuksetkin. Ulkona liikkuessa Koronan pelko on nähtävissä ainoastaan siitä, että valtaosalla vastaantulijoista on käytössään hengityssuojaimet. Itse kuulun siinä suhteessa vähemmistöön, sillä seuraan lääkäreiden sekä tiedotusvälineiden ohjeita, enkä oireettomana ota käyttöön hankalaa ja hiostavaa hengityssuojaa.

Helmikuun alussa vietin aurinkoisen, tosin hieman ennalta arveluttaneen ja epätodelliselta tuntuneen viikon Singaporessa. Ennen matkalle lähtöä varmistin turvallisuuden lukemalla ohjeita sekä konsultoimalla lääkäreitä sen suhteen, uskaltaako matkalle lähteä turvallisin mielin. Menomatkalla osalla lentoyhtiön henkilökunnasta oli maskit käytössä. Saavuttuamme lentoasemalle jokainen matkustaja toivotettiin tervetulleeksi mittaamalla heidän ruumiinlämpönsä lämpökameralla. Huojennuksekseni läpäisin testin, lämpötilani oli siis normaali, joten lomaviikkoni jatkui suunnitellusti taksimatkalla kohti lähes 6 miljoonan asukkaan kaupunkivaltion keskustaa.

Suomi aloittaa taistelun

Viime viikon torstaina alkoivat laajemmat toimet meillä Suomessa koronan tainnuttamiseksi. Keskiviikkona valmiuslainsäädäntö tuli voimaan ja kaupunkien keskustat hiljenivät. Metrojunissakin oli ruuhka-aikana jokaisella matkustajalla oma henkilökohtainen penkki! Sen sijaan kaupoissa kassajonot olivat pitkät, hittituote oli WC-paperi. Suomalaiset olivat selkeästi ottaneet oppia kiinalaisilta, mitä tehdä, kun Korona väijyy naapurustossa.

Nyt Suomi on kiinni ihan rajoja myöten. Moni meistä lienee hieman hämillään tilanteesta, sillä rajojen takana on yhä tuhansia suomalaisia; työntekijöitä, opiskelijoita tai lomalaisia, jotka ovat jonkun huolehtivan suomalaisen perheenjäseniä tai tuttavia. Suomi on kutsunut kansalaisia kotiin ja jokaisen kohdalla ennen paluuta on varmaankin mietitty uhat ja mahdollisuudet paluun osalta. Pahinta on, että tässä vaiheessa kukaan ei tiedä, milloin tämä on ohi ja milloin jälleennäkeminen on mahdollista

Maailma muuttuu

Espanjantauti riehui läpi Euroopan I maailmansodan jälkeen ja muutti pysyvästi maailmaa. Suomalaisista yli 90-vuotiaat muistavat vanhempiensa tarinat pelottavasta ja tappavasta taudista. Heihin kuuluu myös yli 90-vuotias isäni, joka on nyt karanteenissa, niin kuin monen muunkin vanhemmat tai isovanhemmat.

Pelko rakkaiden puolesta aiheuttaa ahdistusta. Se, ettet voi halata, koskettaa tai nähdä lisää huolta. Myös kohtaamiemme ihmisten mahdollinen altistuminen ja se, että he noudattavat terveydenhuollon antamia ohjeita, saattaa ahdistaa tai jopa pelottaa. Mielessä saattaa kummitella uhkakuva, että Italian tapahtumat toistuvat täällä meillä Suomessa.

Pidetään huolta toisistamme

Korona on opettanut meille maan asukkaille, että huolimatta pitkälle kehittyneestä tieteestä ja teknologisesta osaamisesta emme pysty ennakoimaan tulevia tapahtumia. Ympärillä kuohuva poikkeustila pakottaa pysähtymään ja pohtimaan omaa elämäämme ja sen arvoja. Käsillä oleva kriisitilanne pitäisi nähdä myös mahdollisuutena muuttaa yhteiskunnallista ja yksilöiden arvopohjaa ja ajattelumaailmaa kohti kestävämpää, läheiset ihmiset paremmin huomioon ottavaa suuntaa.

Tänään en vielä tiedä, miten Suomi ja maailma tulee muuttumaan Koronan seurauksena. Toivoisin kuitenkin, että voisimme ottaa oppia Singaporesta ja singaporelaisista. Elämä jatkuu. Emme anna yhden Korona lannistaa meitä. Tulevaisuuden uskon säilyttäminen ja yhteen hiileen puhaltaminen on ennekin auttanut meidät suomalaiset monen kriisin läpi. Yhdessä taltutamme myös Koronan.

Kevään jälkeen tulee kesä!

Raija Meriläinen

Raija Meriläinen

Helsingin seudun kesäyliopiston sapattivapaata Singaporessa viettävä rehtori, joka kirjoittaa blogiin kuulumisia ajankohtaisista aiheista Suomessa ja maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *