Koronakesä – Oppimisen uusi normaali

Raijan rapinat

Elämä ympärillämme muuttui maaliskuussa 2020, kun Covid-19 levisi kulovalkean tavoin Etelä-Euroopassa ja muovasi myös suomalaisen arjen uusiksi. Helsingin seudun kesäyliopisto sopeutui erityisoloihin ottamalla valtavan digiloikan ja siirtymällä vauhdikkaasti etäopetukseen. Rehtorina olin iloisesti yllättynyt siitä, miten helposti opiskelijat, opettajat ja oma organisaatiomme omaksuivat uudet työskentelytavat ja kuinka paljon positiivista palautetta saimme uusitusta koulutustarjonnasta sekä sen toteutuksesta. Haasteitakin toki kohdattiin. Useimmat niistä liittyivät erilaisten laitekantojen yhteensovittamiseen, mutta niistäkin selvittiin hyvän yhteistyön avulla.

Opettajilta etäopetukseen siirtyminen edellytti paitsi teknisten taitojen hallitsemista, myös uudenlaisten motivointi- ja opetustekniikoiden omaksumista. Nämä taidot ovat välttämättömiä, jotta opiskelijoiden kiinnostus ja keskittyminen aiheeseen pidetään yllä. Joidenkin opettajien mukaan etäopetus jopa edesauttoi heitä huomioimaan tasapuolisesti kaikki opiskelijat, kun niin sanotut luokan hiljaiset osallistuivat aktiivisemmin opetustapahtumiin ja saivat täten enemmän irti opetuksesta. Etäopetuksen suurin negatiivinen piirre lienee siinä, että sosiaalisten kontaktien rajapinta jää väkisinkin kapeammaksi kuin perinteisessä luokkaopetuksessa. Monelle kesäyliopiston opiskelijalle myös ihmiskontaktit ovat arvokkaita. Heinäkuun alusta lukien kesäyliopisto on tarjonnut opetusta sekä etänä että perinteisesti luokkatiloissa. Uskon, että tulevaisuudessa kesäyliopiston opetustarjonta tulee sisältämään molempia opetusmuotoja siten, että luokkaopetuksessa korostuu tiukkojen turvallisuusohjeiden noudattaminen.

Kulunut kevät oli kesäyliopistolle taloudellisesti vaikea. Covid-19 leikkasi kesäyliopiston opetustarjontaa, mikä puolestaan aiheutti suuren pudotuksen saamiimme kurssimaksuihin. Onneksi saimme opetushallitukselta korona-avustuksen, jonka avulla selviämme kriisistä kuivin jaloin, vaikka kurssitarjonta ei edelleenkään ole palautunut normaaliksi. Seuraamme tarkasti tautitilannetta ja lisäämme kursseja sitä mukaan, kun tilanne paranee. Elokuun kurssitarjonta on jo päätetty, mutta loppuvuoteen katsomme luottavaisin mielin. Tahtotila on, että pystyisimme laajentamaan koulutustarjontaamme niin, että voisimme tarjota mahdollisimman monelle mielenkiintoista ja innostavaa opiskeltavaa tulevana syksynä ja siitä eteenpäin.

Kulunut kevät ja kesä on opettanut meitä kovalla kädellä. Oli hämmentävää ja jopa pelottavaa huomata, kuinka nopeasti turvallisuudentunne katoaa, kun ympäröivä maailma ajautuu kriisitilaan. Samalla on ollut huojentavaa oppia miten vaikeudet ja vaaran paikat voidaan selättää ihmisten ja yhteisöjen päättäväisyydellä ja hyvällä yhteistyöllä.

Nyt, kun toivon mukaan pahin vaihe Covid-19 kriisistä on ohitettu, on aika katsoa eteenpäin ja suunnitella, mihin kaikkeen voimme ryhtyä ja mitä kaikkea uutta voimme oppia huomenna ja tulevaisuudessa. Helsingin seudun kesäyliopisto on valmistautunut tarjoamaan mielekästä ja mielenkiintoista opetusta jokaiselle, joka on kiinnostunut itsensä kehittämisestä.

Raija Meriläinen

Raija Meriläinen

Helsingin seudun kesäyliopiston sapattivapaata Singaporessa viettävä rehtori, joka kirjoittaa blogiin kuulumisia ajankohtaisista aiheista Suomessa ja maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *