Lapsen oikeus olla oma itsensä

Tänään 20.11. vietetään Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. YK:n Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin tasan 30 vuotta sitten ja tämän juhlavuoden teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä. Teema on tällä hetkellä ennakkoluulojen ja suvaitsemattomuuden nostaessa päätään erittäin ajankohtainen.

Lapsen oikeuksien sopimuksen ydinalueet ovat syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemyksen kunnioittaminen. Osaltaan samoja teemoja ajaa myös YK:n kestävän kehityksen ohjelma, Agenda2030, jonka pyrkimyksenä on mm. varmistaa, että kaikki oppijat ikää katsomatta saavat kestävän kehityksen edistämiseen tarvittavat tiedot ja taidot esimerkiksi kestäviä elämäntapoja, ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, rauhan ja väkivallattomuuden kulttuurin edistämistä sekä kulttuurien monimuotoisuutta arvostavan koulutuksen kautta.

Koulutus onkin avainasemassa kestävämmän ja tasa-arvoisemman maailman ja paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Koulutuksella muutetaan asenteita ja me vapaan sivistystyön toimijana pyrimme siihen koulutuksellisen tasa-arvon ja yksilön elinikäisen oppimisen tukemisen kautta.

Niin koulutuksessa kuin muillakin elämän osa-alueilla, on meidän aikuisten tehtävänä näyttää esimerkkiä siitä, että jokainen lapsi on arvokas ja kelpaa juuri sellaisena kuin on riippumatta syntyperästä, sukupuolesta, fyysisistä rajoitteista tai kiinnostuksen kohteista. Lapset ovat lähtökohtaisesti uteliaita, ennakkoluulottomia ja suvaitsevaisia. Kun me aikuiset emme aseta rajoitteita lasten ajatuksille, edistämme samalla suvaitsevaisempaa tulevaisuutta, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus olla omia persooniaan, kuulua joukkoon, säästyä kiusaamiselta ja siten voida hyvin omissa yhteisöissään.

Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas omana itsenään!

Anni Levón

Anni Levón

Markkinointiassistentti
Helsingin seudun kesäyliopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *